sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Borș de pește

Ciorba de peste
Borș de pește tradițional
Borșul de pește este una dintre mâncărurile în privința cărora recunosc că sunt conservator, iar motivul e simplu - borșul de pește tradițional, așa cum îl gătesc pescarii din Deltă, este un dezmăț veritabil, plăcere dublu rafinată, este un concentrat de gust, romantism și poezie la ceaun.
Observând vigilenți că nu folosim borș din tărâțe, unii prieteni de-ai noștri se vor izbi de controversa cea mai cunoscută a borșului de pește - de ce îi zice borș dacă se acrește cu oțet?

Ei bine, „iezistă o yesplicație!” Cuvântul „borș” vine din rusește, unde înseamnă „zeamă acră”, și se folosește lato sensu în Moldova și în Deltă pentru a denumi toate ciorbele, indiferent că sunt acrite cu borș de tărâțe, oțet sau zeamă de varză. De altfel, borșul tradițional rusesc nu se acrește și nu s-a acrit niciodată cu borș de tărâțe, în ciuda faptului că borșul, stricto sensu, este zeama fermentată de tărâțe care se folosește pentru a acri ciorbele.

Ce ne trebuie pentru borșul de pește?
Foarte puține ingrediente, pentru că, așa cum spunea și Radu Anton Roman, pescarii lipoveni nu-și umpleau bărcile cu toate proviziile din cămară, ci luau doar strictul necesar. Astfel, pentru un borș cu adevărat reușit avem nevoie doar de următoarele:
  • 1 kg de pește mic din soiuri cât mai variate (caras, babușcă, roșioară, plătică)
  • 1 kg bucăți de pește mare (crap, somn, știucă)
  • 5 cartofi
  • 6 cepe
  • 4 ardei grași
  • 4 roșii
  • o căpățână de usturoi
  • câțiva ardei iuți, în funcție de viteza lor și de toleranța papilelor noastre gustative
  • o legătură de leuștean
  • sare
  • oțet
  • ulei
  • votcă  
Cum facem borșul de pește:
  • curățăm peștele, fără însă să-l spălăm foarte insistent

Ciorba de peste 1
Peștii așteaptă fierberea
  • punem la fiert peștele mărunt în apă cu sare și-l lăsăm să fiarbă până nu se mai înțelege nimic din el, apoi îl strecurăm
  • curățăm legumele și tăiem cartofii și ardeii grași cubulețe, iar 4 cepe le tăiem sferturi (2 rămân întregi, ne vom bucura să le reîntâlnim în farfurie mai târziu)

Ciorba de peste 2
Legumele pentru borșul de pește
  • în zeama rezultată după fierberea mărunțișului, punem la fiert legumele

Ciorba de peste 3
Legumele fierb în borșul pescăresc
  • în acest timp, curățăm usturoiul și punem la copt pe tablă roșiile, apoi tocăm leușteanul
  • când sunt fierți cartofii, adăugăm la fiert peștele mare, apoi așteptăm 10 minute. În acest interval, borșul trebuie să fiarbă domol. Dacă nu respectăm durata sau tăria focului, peștele se va dezintegra.
  • e timpul să adăugăm oțetul, cu destulă generozitate. Borșul de pește împrumută ceva din asprimea vieții pescarilor și trebuie să-l simțim că ne zgârâie ușor pe gât.
  • Mai lăsăm la fiert un minut, apoi adăugăm leușteanul și stingem focul, acoperim borșul și-l lăsăm câteva minute să se domolească
  • pregătim repede o zeamă nemaipomenită din usturoiul zdrobit și frecat împreună cu roșiile despielițate, ulei, sare și oțet
Borșul de pește se servește cu un dichis nemaiîntâlnit la alte ciorbe: se scoate peștele  și legumele în farfurii, se pune zeama separat în boluri și se iuțește cu ardei iuți, apoi se mănâncă peștele cu mujdeiul de roșii și usturoi și la sfârșit zeama. Ca să fie dezmățul complet, borșul asta pescăresc se servește cu familia sau prietenii, cu un păhărel de votcă și multă, multă voie bună.
Ciorba de peste 4
Servirea borșului de pește
  
Poftă bună!
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu